augusti 13

Vad är Ischias?

0  Kommentarer

Ischias yttrar sig vanligen som en smärta i ryggslutet som strålar ut i höft och/eller ben och ibland även fötter. Åkomman delas in i kategorierna äkta eller falsk ischias beroende på om symptomen beror på en skadad disk eller inte. Oavsett vilken typ man har drabbats av beror symptomen på att ischiasnerven är irriterad och inflammerad. Det är inte ovanligt att ischias gör så pass ont att patienten får problem med att röra sig normalt och att vardagsliv och sömn blir lidande.

Ischiasnerven

Den största nerven som finns i kroppen är ischiasnerven. Denna är placerad i ryggens nedre del och löper längsmed skinkan till den nedre delen av benet. Den är ungefär lika tjock som ett finger och leder alla nervsignaler från underkroppen. Ischiasnerven kan påverkas av många olika saker, till exempel diskutbuktning, diskbråck, piriformissyndrom, graviditet, spinal stenos och artros samt trauma.

Äkta ischias

När en disk mellan ländryggens kotor blivit skadad trycker den sig ut mellan kotorna pressar på en av ischiasnervens rötter. Detta tryck får nerven att svälla upp, vilket ger typiska symptom på ischias, det vill säga smärtor som strålar ut via stjärten till lårets utsida, vad och ibland även ner till foten. Att gå orsakar stora smärtor och man får problem med nattsömnen.

Om inget görs åt trycket på nerven kan lår- och vadmuskulaturen försvagas, man kan uppleva domningar, känselbortfall och nedsatt funktion av reflexerna. Allteftersom musklerna försvagas kan man också drabbas av droppfot som innebär att man inte längre klarar av att lyfta tårna och därmed påverkas gåendet.

Falsk ischias

Om ischiassymptom uppstår, men inte beror på en skadad disk kallas det falsk ischias. Detta är vanligare än äkta ischias, och har liknande symptom, om än lindrigare. Det leder inte heller till försvagade muskler eller förlorad känsel och smärtan fortsätter sällan längre ned än till knät. Orsakerna till falsk ischias kan vara många:
• Ryggen har blivit över- eller snedbelastad
• Olika längd på benen
• Dåliga skor
• Gamla skador på fötter eller knän
• Problem med fötterna, såsom nedsjunken hålfot
• Sjukdom i rygg, bäcken- eller höftleder
• Tjock plånbok (som innehas i bakfickan och orsakar en snedbelastning när man sitter)
• För mycket sittande
• Ovana rörelser

Ischias

Utredning

För att behandla ischias måste man först ta reda på vad som orsakar smärtan. Om du har ont i ryggen som inte går på några veckor bör du ta kontakt med en läkare, kiropraktor eller naprapat som kan utreda vad som orsakar din smärta. Sök dock vård akut om smärtorna är intensiva, om du känner dig allmänpåverkad, får problem att kontrollera din avföring eller om du upplever känselbortfall i underlivet.

Förebygg och behandla ischias

De flesta ryggproblem kan förebyggas med regelbunden styrketräning och motion, eftersom det stärker muskulaturen och ökar blodflödet i musklerna. Även träning som ger en bättre hållning, såsom yoga och pilates är bra för att förebygga ischiasrelaterade smärtor.

För den som har ett stillasittande jobb är det viktigt med regelbundna pauser och rörelser. Att undvika rökning, stress och övervikt samt att lära sig bra lyfttekniker är också bra för att förebygga problem med ryggen.

Vid ischias kan du få hjälp av en kiropraktor, naprapat eller specialutbildad fysioterapeut. Det bästa är att försöka träna, röra sig och leva som man brukar trots smärtan. Värktabletter kan ge tillfällig lindring och en del får hjälp av en TENS-apparat, vilken stimulerar nerverna och blockerar smärtan. Läs mer kring ryggbesvär på Vårdguidens hemaida.


Tags

hälsa, rygg, smärta


You may also like

Vad är en foam roller?

Vad är en foam roller?
Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}