augusti 13

Ont i nacken

0  Kommentarer

Många människor drabbas någon gång i livet av värk och smärta i nacken. Saker som ligger bakom värken kan till exempel vara stela muskler, fel arbetsställning eller stress. Det finns även sjukdomar som kan orsaka smärtor i området runt nacken, till exempel reumatism och hjärnhinneinflammation. I de flesta fall behöver man inte oroa sig om man drabbas av ont i nacken, men i ovanliga fall kan det vara tecken på en allvarlig sjukdom.

ont i nacken

Symptom och orsaker

Problem från nacken yttrar sig oftast i värk, smärta, stelhet och ömhet från området. Om smärtan är kraftig och kommer plötsligt kan det i sällsynta fall vara tecken på en allvarligare sjukdom. Det är då vanligt med feber och sjukdomskänsla som kommer med symptomen.

Det finns en rad olika faktorer och sjukdomar som kan ligga bakom smärtor i området kring nacken och det är ofta svårt att veta exakt vad problemen beror på. Ömhet, stelhet och värk i området orsakas inte sällan av stress, oro och muskelspänningar.

Nedan listas några symptom som kan drabba nacken och deras orsaker:
• Nackspärr ger en plötslig, stark smärta som gör det svårt att röra på huvudet. Orsaken till smärtan är kramp i musklerna i området.
• Broskförslitning eller artros kallas det när ett tunnare brosk ger smärtor i ett område, exempelvis nacken. Dessa förslitningar kan dock ske utan att det orsakar smärta. Förslitningarna kan dels bero på ålder, men också på ärftlighet.
• Skador på musklerna, lederna och bindväven omkring nacken kan vara en orsak till att man får ont. Ett exempel på detta är en whiplashskada (pisksnärtskada) som orsakas av att musklerna, bindväven och nerverna skadats av att huvudet kastats med våldsam kraft från ett ytterläge till ett annat, vilket är vanligt vid trafikolyckor och vissa sporter.
• Bakomliggande sjukdomar kan också orsaka smärtor i nacken, till exempel ledgångsreumatism, muskelreumatism, diskbråck och hjärnhinneinflammation.
• Cervikal rizopati ger en smärta som strålar från nacke till arm och ibland även dålig känsel eller stickningar i armen. Detta kan bero på muskelspänningar eller förträngningar av hål mellan kotorna där nerverna går ut. Det kan även i sällsynta fall bero på diskbråck.

Förebygg och behandla ont i nacken

När det gäller en stel och öm nacke som beror på dåliga arbetsställningar eller spänning på grund av oro och stress är det bästa sättet att förebygga och lindra smärtan i nacken att röra på sig. Att motionera är bra för att få igång blodcirkulationen, vilket kan lindra eller helt bota symptomen. Regelbunden träning av musklerna som förbättrar din hållning kan också vara till stor hjälp. Den som har ett stillasittande jobb bör ta pauser och röra på sig mellan varven. Dessutom tyder forskning på att om man trivs på jobbet minskar risken att man får ont i nacken.

Vid besvärande smärta från nacken är det ofta effektivt att använda sig av värme, exempelvis från en vetekudde. Även värktabletter kan hjälpa till att lindra. Är symptomen ihållande eller återkommande kan det vara en idé att vända sig till en kiropraktor eller naprapat. En fysioterapeut kan hjälpa till att träna upp din stabilitet och styrka i området.

Sök vård

Om du haft ont i nacken under flera veckor utan att bli hjälpt kan det vara en god idé att kontakta vården. Om smärtan är plötslig och kraftig eller om du får ont efter en skada bör du omgående kontakta din vårdcentral eller en akutmottagning. Det finns mer information på Vårdguidens hemsida.


Tags

nacke, ont i nacken, smärta


You may also like

Vad är en foam roller?

Vad är en foam roller?
Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}