augusti 15

Vad är triggerpunkter?

0  Kommentarer

Triggerpunkter är en typ av muskelspänning som kan komma plötsligt eller gradvist. På medicinskt språk används ofta termerna myofasciellt smärtsyndrom och triggerpunktsyndrom när symptomen utreds. Det yttrar sig som ömhet och värk i en muskel som ger smärta eller andra symptom till fler delar av kroppen.

Ett exempel på detta är att man har en triggerpunkt i muskulaturen runt skuldran som strömmar ut som smärta, stickning, domning, kraftlöshet eller tyngdkänsla i armen och handen. Symptomen till andra kroppsdelar sker via omkopplingar och mekanismer i nervsystemet.

Symptom vid triggerpunkter​

Symptomen vid triggerpunktsyndrom är en påtaglig smärta och stelhet i en muskel. När man känner på triggerpunkten med fingrarna känns den som en knöl eller ett band som sitter i muskeln. Vid beröring av punkten ger det även smärta, stickning, domning eller svaghet i fler delar av kroppen.

Ofta ger triggerpunkten en nedsatt rörelseförmåga, då muskeln är förkortad över leden. Utöver det är muskeln spänd, går snabbt att trötta ut och kan göra ont länge efter att man ansträngt eller känt på den.

Triggerpunkter kan exempelvis hittas i:​

  • Nacke och axlar som kan ge ont i huvud och ögon, yrsel eller smärtor i käkleder.
  • Ländrygg och säte som kan ge en utstrålande smärta i benet, vilken benämns som falsk ischias (eftersom den inte beror på en skadad disk).
  • Skuldra som strålar ut smärta, stickning eller andra symptom i arm och hand.

Fibromyalgi

Vid fibromyalgi finns en särskild karta över triggerpunkter som kopplas till sjukdomen. Dessa är 18 till antalet och används av läkare vid utredning av patienter. För diagnosen fibromyalgi krävs att det gör ont när man trycker på minst 11 av de 18 punkterna.

De flesta av dem är lokaliserade i området kring nacken och halsen och även i armvecken, höfterna och benen. Man kan dock ha triggerpunkter utan att lida av fibromyalgi.

Orsaker till triggerpunkter​

Vanliga utlösande faktorer till triggerpunkter är:

  • Stress
  • Att man inte rör tillräckligt mycket på sig
  • Fel hållning
  • Sömnrubbningar
  • Skador, exempelvis whiplashskada eller ledstukningar.
  • Dålig arbetsställning
  • Ärftliga faktorer.

Det som gör att smärtan kan sprida sig till andra delar av kroppen är en aktivering av det sympatiska nervsystemet.

Behandla dina triggerpunkter​

Triggerpunkter kan ibland behandlas genom att man själv eller ber någon annan ge punkten en hård massage eller ett särskilt tryck (pressur). Detta kan man få professionell hjälp med hos en kiropraktor som ofta även kan ge råd för egenvård.

För lindrigare symptom kan en massage hos en massageterapeut hjälpa till att sätta igång blodflödet i musklerna, vilket lindrar symptomen. Att gå på regelbunden massage hjälper många kontorsarbetare att hålla axlar, skuldror och nacke smärtfria. Även regelbunden motion och dynamisk muskelträning är en bra förebyggande medicin mot triggerpunkter och andra muskelsmärtor.

Vid det här laget har du förmodligen några muskelknutar (triggerpunkter) i kroppen som orsakar smärta. Nu när du vet vad som orsakar denna smärta, så var redo att göra något åt detta och använd Sweet Pain massagekrok.

Självklart handlar det inte bara om att eliminera eller inaktivera muskelknutar, utan det är gäller att förhindra uppkomsten genom att ge dig en regelbunden stretching samt bli av med dåliga vanor som skapar smärtan.

Nedan är en kort beskrivning av olika triggerpunkter i kroppen:

Splenius Cervicis

Splenius cervicis är muskler som går från nackkotorna till kotorna i jämnhöjd med skulderbladen. Många håller huvudet och nacken i ett framåtlutad, krokig ställning under en längre tid som kan orsaka muskelknutar. Böjd över ett skrivbord, mobiltelefon, padda eller dator är en vanlig orsak.

Trapezius

Trapezius täcker nästan hela övre halvan av ryggen och sträcker sig uppåt till baksidan av nacken. Triggerpunkter (muskelknutar) aktiveras ofta av dålig arbetshållning t.ex. när man håller armen utsträckt ovanför midjehöjd arbete.

Det kan även orsakas med de tunga kläder och accessoarer vi bär med oss som t.ex. vikten av en tung rock eller axelväska. Men för många handlar det om dåliga vanor och omedvetna om att de bär alldeles för stram bh-band.

Oftast är denna muskel en stor källa till spänningshuvudvärk. Smärta överförs till ryggen och sidan av halsen, bakom örat och upp till tinningen.

Levator scapulae

Muskelknutar i levator scapulae kan bero på dålig hållning, psykologiska- eller aktivitets-stress. De orsakar "stel nacke" och många har problem med denna hårt arbetande muskel. Smärtan koncentreras längs innerkanten av skulderbladet och kan överföras ut till baksidan av axelleden.

Triggerpunkter

Varför du skall ge dig själv en triggerpunktsmassage?

​Fördelen med att massera dig själv är att du kan själv känna av vart du har ont och själv se till att det blir skönt. Ingen annan kan ha lika bra känsla för den smärta du har och tål. Du får full kontroll över hur hårt tryck du klarar av att ge dig själv. Det skall kännas lite skönt ont och massage av muskelknutar upplevs olika av varje enskild individ. Därför är det viktigt att hitta en bra balans och inte överdriver trycket så det blir plågsamt.

Det rätta är att ta lite i taget och angrip muskelknutar regelbundet med olika övningar när de kommer tillbaka. Med en massagekrok kan du själv ta makten över din massage och massera de olika triggerpunkter som oftast upplevs svåra att nå själv. Spara din tumme till nått annat och använd massagekrokens rundade huvud för att uppnå tillräckligt hårt tryck för att påverka muskelknuten. 

Sök vård​

Smärta och värk som inte går över på några veckor kan i värsta fall vara ett tecken på fibromyalgi. Sjukdomen kännetecknas av långvarig smärta i kroppen, sänkta smärttrösklar och stelhet och domningar i musklerna. Sådana symptom bör utredas av en läkare, så om detta stämmer in på dig bör du kontakta din vårdcentral för en utredning. Läs mer på Vårdguidens hemsida.​


Tags

Massage, smärta, Triggerpunkt, triggerpunktsmassage


You may also like

Vad är en foam roller?

Vad är en foam roller?
Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}